Podhale od kuchni

Kuchnia na Podhalu to nie tylko oscypek z grilla. Lokalne tradycje kulinarne i produkty inspirują (nie tylko) lokalnych szefów kuchni, którzy potrafią na ich bazie stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Niektóre z nich warto spróbować w najlepszych restauracjach, a inne z powodzeniem możemy zrobić w domu.

Brukselka - przepis Sławka Kardasia z bubuja bistro
Brukselka

Brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, mini kapusta. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty…

Truskawki w sosie zabaglione
Truskawki w sosie zabaglione

Zabaglione (zabajone) to tradycyjny włoski deser, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. W zależności od…

Shimeji i szparagi
Shimeji i szparagi

Czy wiecie, że „umami” to jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka? Umami został…

Food trucki w Nowym Targu - Żarciowozy 2023
21 - 23 kwietnia 2023
Żarciowozy w Nowym Targu

Przed nami pyszny weekend z Food Truckami! Rynek w Nowym Targu wypełni się po brzegi…

Wątróbka i dynia

Dynia to prawdziwa królowa jesieni – krąży wokół nas jako klimatyczna dekoracja, symbol Halloween i…

Przepis na Pieczony pasternak w miodzie z whisky i migdałami
Pieczony pasternak w miodzie z whisky i migdałami

Czym jest pasternak, który znamy często jako towarzysza figi z makiem? Pasternak to większy kuzyn…

Kwaśnica

Kwaśnica to jedno ze sztandarowych dań kuchni góralskiej, której bazą są takie produkty jak ziemniaki,…

Pulpety jagnięce w sosie serowym
Pulpety jagnięce w sosie serowym

Wypróbujcie przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro. Przepyszny obiad – gwarantowany! Na pulpety potrzebne będą:…

Baklawa z anyżem przepis Sławka Kardasia
Rumowa baklawa z anyżem

Baklawa to słodki deser z orzechami i miodem, bardzo popularny na Bałkanach i w kuchni…

Rumsztyk z jelenia
Rumsztyk z jelenia

Rumsztyk, nieco już zapomniany rodzaj kotleta z mięsa mielonego – w czasach PRL był klasykiem…