Infogram Zakopane • Atrakcje Wydarzenia Kultura Turystyka

Restaurant Week

Największy polski festiwal restauracyjny po raz pierwszy gości na Podhalu. Idea jest prosta: od 17 do 31 października w wybranych restauracjach czekają do wyboru po dwa popisowe zestawy szefów kuchni.

Każdy zestaw to przystawka, danie główne i deser w festiwalowej cenie 49 zł. Na Podhalu w tegorocznej jesiennej edycji Restaurant Week bierze udział trzynaście restauracji. W całej Polsce – ponad trzysta. By dostać się do tego prestiżowego grona, każda z restauracji musiała spełniać wysokie wymogi dotyczące jakości kuchni i serwowanych produktów, móc pochwalić się wysokim poziomem obsługi kelnerskiej i – co być może najważniejsze – autorskim menu. W Restaurant Week nie biorą udziału restauracje sieciowe, jest więc spora szansa na lokalne, często niepowtarzalne smaki. 

Z Podhala do Włoch 

Festiwal organizowany jest od 2014 roku i łączy najlepsze niezależne restauracje w 13 regionach w Polsce. Celem organizatorów od samego początku jest zachęcenie do wspólnego odkrywania i odwiedzania restauracji. Hasłem, które towarzyszy aktualnej odsłonie Restaurant Week jest „Destynacja Restauracja” – lapidarne zaproszenie w kulinarną podróż przez niemal wszystkie smaki świata. Z podróżowaniem związana jest też główna nagroda w towarzyszącym festiwalowi konkursie fotograficznym: lot do Włoch klasą Business i kolacja w Osteria Francescana – najlepszej restauracji świata wg rankingu „The World’s 50 Best Restaurants”. Tradycyjnie nie zabraknie też licznych niespodzianek.

Rezerwacja stolików i festiwalowego menu wyłącznie na stronie www.restaurantweek.pl

  • 17 października 2018 - 31 października 2018