Co nowego?

18 maja 2024
Noc Muzeów 2024 w Zakopanem

Tegoroczna zakopiańska Noc Muzeów obfitować będzie w wiele nowości! W tym roku po raz pierwszy…

11 maja - 08 czerwca 2024
Wernisaż wystawy „Akwarele” Anny Hudzik

Kolejna wystawa malarstwa w kawiarni Kmicic! Tym razem w ramach cyklu „Architekci-Artystycznie w Kmicicu” swoje…

10 maja 2024
Premiera książki „Siedem” autorstwa Jana Muskata oraz prezentacja książki „Riko” Andrzeja Mirka

Wieczór z literaturą wspinaczkową w kawiarni Kmicic! Poznaj sylwetki dwóch wybitnych wspinaczy – Jana Muskata…

09 maja 2024
Prelekcja „Oblicza okupacji na Podhalu”

Już w najbliższą sobotę, 11 maja 2024 roku sala audytoryjna niedawno otwartego Muzeum Palace stanie…

11 maja - 31 lipca 2024
Wystawa „Realizm romantyczny Michała Gąsienicy – Szostaka”

Czy wiesz kto zaprojektował herb oraz flagę Zakopanego? Czy też kto jest autorem pomnika Władysława…

10 maja 2024
Dni Otwarte Funduszy Europejskich w Muzeum Tatrzańskim

Interesuje Cię jak powstawała najnowsza filia Muzeum Tatrzańskiego w Zakopanem – Muzeum Palace? A może…

Palace – niemy świadek historii

Wraz z początkiem marca turystyczna mapa Zakopanego wzbogaciła się o nowe muzeum. To będące oddziałem…

09 maja 2024
Spektakl „Diabli kumoter” 

Historia zwaśnionych góralskich rodów z miłością w tle na wesoło? Dokładnie tak! Poznajcie przewrotną historię konfliktu…

Wystawy i wydarzenia

Góry

Uciec, ale dokąd?

Takie ostatnio nasuwa mi się pytanie, gdy myślę o wędrowaniu po Tatrach. Przecież wkraczamy w…

Szczęście - felieton Jakuba Brzosko
Szczęście

Dobrze jest je mieć, generalnie zawsze. Nie tylko w górach, choć w nich ze zdwojoną…

felieton Jakub Brzosko
Nigdy

Lata spędzone w Tatrach. Tysiące czy już miliony kilometrów pokonane w górach? To nieistotne. Ważna…

Niedźwiedź czy miś? Jakub Brzosko
Niedźwiedź czy miś?

Nadchodzi, jak zwykle spóźniona, tatrzańska wiosna (informujemy niedowiarków, którzy ciągle widzą śniegi w górach), czyli…

Skiturowy trawers Tatr
Skitourowy trawers Tatr

Wszystkie góry na świecie mają jakiś „specjał”, coś co wyróżnia je jakąś ciekawostką, intrygującą historią…

LAwiny w Tatrach - felieton Kub Brzosko
Non omnis moriar

W ostatnim felietonie pisałem w Zakoplanie o miejscach w Tatrach, które „mówią”, z którymi wiąże…

Miejsca któe mówią - Jakub Brzosko
Miejsca, które mówią

Tatry można nazwać górami kieszonkowymi, bo mają 785 km2 powierzchni i absolutnie nie stanowią żadnej…

Sylwester Marzeń

„Podróż tysiąca mil, zaczyna się od jednego kroku” – powiedział chiński mędrzec Lao Tzu. Nowy…

Oczy pełne lodu Kuba Brzosko
Oczy pełne lodu

Kiedy jesteś zimą sam w górach, a dookoła wyrastają monumentalne, skalne olbrzymy, czujesz się niezwykle.…

verglas
Verglas

Słowo „verglas” pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej: gołoledź. Czym takie…

Szef kuchni poleca...

Pajasam

Pajasam to tradycyjny i wyjątkowo smakowity deser kuchni indyjskiej. Mimo że składniki i przygotowanie mogą…

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro na chlebek naan
Marcowy chlebek

Chlebek naan, popularny w kuchniach indyjskiej i pakistańskiej, to delikatny, elastyczny i aromatyczny dodatek do…

Chipsy z topinamburu

Znienacka wpadli goście i szukasz pomysłu na szybką, niebanalną przekąskę? Przygotuj wyjątkowe chipsy z topinamburu.…

PRzepis Sławka Kardasia na Omlet cesarski Kaiserschmarrn
Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Oto przepis na doskonałe śniadanie mistrzów, które w mroźne, zimowe poranki otula smakiem i ciepłem.…

Zapiekanka z boczniakami - przepis
Boczniak mikołajkowy

Grudzień to czas, gdy w każdej kuchni rodzą się magiczne smaki. W tym wyjątkowym numerze…

Leniwa dynia

Jesienią, kiedy liście drzew zmieniają swoje barwy na odcienie złota i pomarańczy, a dynie wyglądają…

Boczek ze śliwkami i miodem

Czas na śliwki! Ta aromatyczne dary jesieni będą świetnym dodatkiem do boczku, który własnoręcznie przyrządzisz…

Szarpana jagnięcina

Jagnięcina to prawdziwy specjał kuchni góralskiej. Jest mięsem bardzo wysokiej jakości – delikatnym i soczystym.…

Chłodnik arbuzowy

Wraz z wakacyjnymi upałami pojawia się nieodparty urok pysznych, orzeźwiających smaków, które doskonale gaszą pragnienie…

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro - oscypek na grilla
Wegegrillowanie po góralsku

Przedstawiamy danie idealne na letnie wieczory i spotkania ze znajomymi przy grillu – rozpływające się…

ZAKOPLAN – twój przewodnik po Zakopanem od 2004 roku

Zakoplan (wcześniej Infogram) to informator opisujący atrakcje, kulturę, wydarzenia i historię Podhala, który ukazuje się w formie bezpłatnego drukowanego magazynu, serwisu Zakoplan.pl i w aplikacji mobilnej.

Jakie zbliżają się wydarzenia? Co warto zobaczyć podczas pobytu? Jaki jest repertuar kin i teatru? Chętnie doradzamy!

Drukowany magazyn znajdziesz co miesiąc w 350 punktach na Podhalu, a także w Centrum Informacji Turystycznej Zako Love przy Krupówkach.

Zakoplan w mediach społecznościowych:

 

Nasze aplikacje mobilne są dostępne dla Google Android oraz Apple iOS.

Nasze archiwalne wydania w serwisie Issuu: https://issuu.com/infogram

Dowiedz się o nas więcej…