Co nowego?

11 maja - 31 lipca 2024
Wystawa „Realizm romantyczny Michała Gąsienicy – Szostaka”

Czy wiesz kto zaprojektował herb oraz flagę Zakopanego? Czy też kto jest autorem pomnika Władysława…

10 maja 2024
Dni Otwarte Funduszy Europejskich w Muzeum Tatrzańskim

Interesuje Cię jak powstawała najnowsza filia Muzeum Tatrzańskiego w Zakopanem – Muzeum Palace? A może…

Palace – niemy świadek historii

Wraz z początkiem marca turystyczna mapa Zakopanego wzbogaciła się o nowe muzeum. To będące oddziałem…

09 maja 2024
Spektakl „Diabli kumoter” 

Historia zwaśnionych góralskich rodów z miłością w tle na wesoło? Dokładnie tak! Poznajcie przewrotną historię konfliktu…

08 maja 2024
Spotkanie autorskie z Anną Kamińską wokół książki „Głośniej! Marek Jackowski. Historia twórcy Maanamu”

Uwielbiasz „Boskie Buenos”, „Kocham Cię, kochanie moje” czy „Krakowski spleen”? Chcesz poznać biografię założyciela i…

Spacer ulicą Kościeliską po historię dawnego Zakopanego

Ulica Kościeliska to miejsce, w którym bije serce historii Zakopanego. To najstarsza ulica stolicy Tatr,…

06 maja 2024
Wieczór w Czerwonym Dworze – „Jak to drzewiej na Podhalu bywało. Zwyczaje na Podhalu”

Obrzędy pasterskie, góralskie zwyczaje związane z Bożym Narodzeniem oraz Świętami Wielkiej Nocy, obrzędy w dniach…

Okładka magazynu Zakoplan, przewodnika po atrakcjach i wydarzeniach Zakopanego i Podhala
Dzień dobry wiosno – Zakoplan na maj

W tym roku maj przynosi nie tylko cieplejsze dni, wiosenne roztopy i przeciekawy program zakopiańskiej…

Wystawy i wydarzenia

Góry

Uciec, ale dokąd?

Takie ostatnio nasuwa mi się pytanie, gdy myślę o wędrowaniu po Tatrach. Przecież wkraczamy w…

Szczęście - felieton Jakuba Brzosko
Szczęście

Dobrze jest je mieć, generalnie zawsze. Nie tylko w górach, choć w nich ze zdwojoną…

felieton Jakub Brzosko
Nigdy

Lata spędzone w Tatrach. Tysiące czy już miliony kilometrów pokonane w górach? To nieistotne. Ważna…

Niedźwiedź czy miś? Jakub Brzosko
Niedźwiedź czy miś?

Nadchodzi, jak zwykle spóźniona, tatrzańska wiosna (informujemy niedowiarków, którzy ciągle widzą śniegi w górach), czyli…

Skiturowy trawers Tatr
Skitourowy trawers Tatr

Wszystkie góry na świecie mają jakiś „specjał”, coś co wyróżnia je jakąś ciekawostką, intrygującą historią…

LAwiny w Tatrach - felieton Kub Brzosko
Non omnis moriar

W ostatnim felietonie pisałem w Zakoplanie o miejscach w Tatrach, które „mówią”, z którymi wiąże…

Miejsca któe mówią - Jakub Brzosko
Miejsca, które mówią

Tatry można nazwać górami kieszonkowymi, bo mają 785 km2 powierzchni i absolutnie nie stanowią żadnej…

Sylwester Marzeń

„Podróż tysiąca mil, zaczyna się od jednego kroku” – powiedział chiński mędrzec Lao Tzu. Nowy…

Oczy pełne lodu Kuba Brzosko
Oczy pełne lodu

Kiedy jesteś zimą sam w górach, a dookoła wyrastają monumentalne, skalne olbrzymy, czujesz się niezwykle.…

verglas
Verglas

Słowo „verglas” pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej: gołoledź. Czym takie…

Szef kuchni poleca...

Pajasam

Pajasam to tradycyjny i wyjątkowo smakowity deser kuchni indyjskiej. Mimo że składniki i przygotowanie mogą…

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro na chlebek naan
Marcowy chlebek

Chlebek naan, popularny w kuchniach indyjskiej i pakistańskiej, to delikatny, elastyczny i aromatyczny dodatek do…

Chipsy z topinamburu

Znienacka wpadli goście i szukasz pomysłu na szybką, niebanalną przekąskę? Przygotuj wyjątkowe chipsy z topinamburu.…

PRzepis Sławka Kardasia na Omlet cesarski Kaiserschmarrn
Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Oto przepis na doskonałe śniadanie mistrzów, które w mroźne, zimowe poranki otula smakiem i ciepłem.…

Zapiekanka z boczniakami - przepis
Boczniak mikołajkowy

Grudzień to czas, gdy w każdej kuchni rodzą się magiczne smaki. W tym wyjątkowym numerze…

Leniwa dynia

Jesienią, kiedy liście drzew zmieniają swoje barwy na odcienie złota i pomarańczy, a dynie wyglądają…

Boczek ze śliwkami i miodem

Czas na śliwki! Ta aromatyczne dary jesieni będą świetnym dodatkiem do boczku, który własnoręcznie przyrządzisz…

Szarpana jagnięcina

Jagnięcina to prawdziwy specjał kuchni góralskiej. Jest mięsem bardzo wysokiej jakości – delikatnym i soczystym.…

Chłodnik arbuzowy

Wraz z wakacyjnymi upałami pojawia się nieodparty urok pysznych, orzeźwiających smaków, które doskonale gaszą pragnienie…

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro - oscypek na grilla
Wegegrillowanie po góralsku

Przedstawiamy danie idealne na letnie wieczory i spotkania ze znajomymi przy grillu – rozpływające się…

ZAKOPLAN – twój przewodnik po Zakopanem od 2004 roku

Zakoplan (wcześniej Infogram) to informator opisujący atrakcje, kulturę, wydarzenia i historię Podhala, który ukazuje się w formie bezpłatnego drukowanego magazynu, serwisu Zakoplan.pl i w aplikacji mobilnej.

Jakie zbliżają się wydarzenia? Co warto zobaczyć podczas pobytu? Jaki jest repertuar kin i teatru? Chętnie doradzamy!

Drukowany magazyn znajdziesz co miesiąc w 350 punktach na Podhalu, a także w Centrum Informacji Turystycznej Zako Love przy Krupówkach.

Zakoplan w mediach społecznościowych:

 

Nasze aplikacje mobilne są dostępne dla Google Android oraz Apple iOS.

Nasze archiwalne wydania w serwisie Issuu: https://issuu.com/infogram

Dowiedz się o nas więcej…