Teraz Czytasz
Orkiszowe naleśniki Suzette z miodem

Orkiszowe naleśniki Suzette z miodem

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Orkiszowe naleśniki Suzette z miodem 1

Francuska klasyka. Orkiszowe naleśniki z sosem Suzette idealnie sprawdzą się po nartach czy wieczornym kuligu. Odrobina brandy nadaje im charakteru, a serwować można je z greckim jogurtem, kwaśną śmietaną albo malinami. Jest tylko jedno ale: trzeba spałaszować je od razu po przygotowaniu.

Potrzebne będą:

na ciasto

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 jaja
  • ok. 350 ml mleka 3,2%
  • 30 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej do smażenia

na sos

  • sok z 2 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 80 g białego cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 20 ml brandy
  • łyżka miodu

Działamy!

W blenderze mieszamy wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju/masła do smażenia). Gotowe ciasto odstawiamy na min. pół godziny, a następnie smażymy na patelni do naleśników (przed samym smażeniem ciasto ponownie mieszamy).

Zobacz Też

By przygotować sos, porządnie sparzymy pomarańcze, z jednej ścieramy skórkę, a z dwóch wyciskamy sok. Na zimną patelnię sypiemy cukier, stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie zmieniać się w karmel, czyli nabierze bursztynowego koloru. Uważamy, by nie spalić cukru, bo sos będzie gorzki – cukier nie musi całkowicie zmienić koloru, wystarczy 70%. Wlewamy sok z pomarańczy i mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy skórkę z pomarańczy, masło i łyżkę miodu. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Naleśniki zwijamy w trójkąty lub rolki, przekładamy na patelnię z sosem, by oblepiły się nim z prawej i lewej strony. Wlewamy brandy i podpalamy.

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry