Teraz Czytasz
Gazpacho z bundzem

Gazpacho z bundzem

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Gazpacho z bundzem

Co zjeść, gdy w letnim upale nie chce się jeść? Odpowiedź może być tylko jedna: gazpacho!

Przygotowanie tej pysznej, zimnej i pożywnej zupy rodem z gorącej Andaluzji zajmuje dosłownie chwilę (chyba że nie macie blendera i wszystko kroicie ręcznie). Co więcej, dzięki samemu blendowaniu bez gotowania, warzywa nie tracą cennych witamin i minerałów. Do gazpacho warto dodać bundz – ser wytwarzany na Podhalu z owczego mleka, który przypomina mozarellę. Taki świeży bundz prosto z bacówki nie ma sobie równych!

Potrzebne będą: 

  • 300 g pomidorów
  • 150 g papryki
  • 150 g ogórków zielonych
  • 1 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka miodu
  • chili – według uznania
  • kilka liści świeżej bazylii
  • bundz

Działamy! 

Zobacz Też

Wybieramy najlepsze, najbardziej świeże warzywa. Czyścimy je i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki (oprócz bundzu) umieszczamy w blenderze i niezbyt długo miksujemy. Doprawiamy do smaku i schładzamy. A jeśli nie chcecie czekać, wystarczy dodać kostki lodu. Gazpacho podajemy w miseczkach z dodatkiem bundzu, skropione oliwą i sokiem z limonki.

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry