Teraz Czytasz
Chałka pain perdu z pieczoną gruszką i serem roquefort

Chałka pain perdu z pieczoną gruszką i serem roquefort

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Chałka pain perdu z pieczoną gruszką i serem roquefort 3

Lato, lato i po lecie… Koniec okresu wakacyjnego to i początek jesieni, a co za tym idzie chłodnych wieczorów. Zmiana aury wpływa też na nasz jadłospis, w którym przyda się coś rozgrzewającego. Jednym z moich ulubionych połączeń smaków na październikowe chłody to słodka gruszka z naturalnym miodem lipowym zestawiona z wytrawnym serem roquefort. Całość podana na chrupiącej chałce sprawia, że nawet pierwszy śnieg nie taki straszny!

Potrzebne będą:

  • 4 kromki chałki
  • 2 szt. jajka
  • 100 g masła
  • 2 gałązki posiekanego tymianku
  • 2 szt. słodkie gruszki
  • 200 g Roquefort
  • garść orzechów włoskich
  • 100 ml miodu lipowego
  • Sól i pieprz do smaku

Działamy!

Zaczynamy od uprażenia orzechów. Rozgrzewamy piekarnik do 155C. Na blasze do pieczenia rozkładamy orzechy i pieczemy 8 minut, po czym przekładamy je do miody i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszkę dzielimy na 4 plastry krojąc wzdłuż. Smarujemy ją miękkim masłem z jednej strony i pieczemy 12 minut w 190C, aby była lekko przypalona i miękka.

Zobacz Też
Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro na chlebek naan

Kromki chałki moczymy w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy ją z obu stron na maśle i odstawiamy na ręcznik papierowy. Kładziemy na niej ser i zapiekamy w piekarniku tak, aby ser się lekko roztopił. Wyjmujemy całość z piekarnika, dodajemy gruszkę, polewamy miodem z orzechami i… zajadamy się w najlepsze! 

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry