Teraz Czytasz
Cebulowe bhaji

Cebulowe bhaji

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Cebulowe bhaji

Kuchnia indyjska to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków i intensywnych zapachów.

Rozgrzewająca i aromatyczna świetnie nadaje się na wiosenne przesilenie. Tym bardziej, że nie musi wymagać dużego nakładu pracy. Przykładem prostej i pysznej potrawy są bhaji, czyli placuszki z posiekanej cebuli.

Bhaji to w hindi po prostu „warzywa”. Smażone w cieście stanowią pożywną przystawkę lub szybką przekąskę, podobną do nieco bardziej znanej pakory. Składników jest niewiele, więc tym ważniejsze, aby były ekologiczne i wysokiej jakości – naprawdę czuć różnicę! Po dosłownie 10 minutach przygotowania zapewnisz sobie szybką wyprawę kulinarną szlakiem indyjskiego street food (bez wychodzenia z domu).

Potrzebne będą:

  • 4 cebule ekologiczne
  • 110g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka „zerówki”
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 małe chilli
  • olej rzepakowy do smażenia

Na sos:

  • 150ml jogurtu naturalnego
  • garść posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz
  • odrobina octu jabłkowego

Działamy!

Zobacz Też

Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wlej jajka roztrzepane z odrobiną wody i wymieszaj na idealnie gładką masę. Cebulę obierz, pokrój w talarki i wrzuć do ciasta razem z posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem.

Na głębokiej patelni rozgrzej sporo oleju. Nakładając łyżką smaż małe placuszki z każdej strony po 4 do 6 minut, aż osiągną złoty kolor. Gotowe wyjmij i odstaw na ręcznik papierowy. Najlepiej smakują na ciepło, z sosem lub skropione cytryną, chociaż zimne też są niczego sobie…

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry