Resturant Week

Ogólnopolski festiwal najlepszych restauracji w tym roku obchodzi swoje pięciolecie. Na Podhalu zagości już po raz drugi, dostarczając wrażeń podniebieniom miłośników dobrej kuchni.

Co zjemy i za ile?

Szefowie Kuchni restauracji biorących udział w wydarzeniu przygotowują specjalne menu w cenie 49 zł.. Każdy zestaw to przystawka, danie główne i deser. W tegorocznej edycji bierze udział jedenaście restauracji na Podhalu. W całej Polsce – kilkaset! By dostać się do tego prestiżowego grona, restauracje muszą spełniać wysokie wymogi dotyczące jakości kuchni, wysokiego poziomu obsługi kelnerskiej i oczywiście zaproponować autorskie menu. W Restaurant Week nie biorą udziału restauracje sieciowe, aby wyeksponować lokalne smaki i produkty.

Idea

Poprzednia edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Odbyła się pod hasłem #SzanujJedzenie promując sposoby na zmiejszenie marnowania się żywności. W tym roku wydarzeniu przyświeca slogan #KochajJedzenie, promujący ideę zero-waste. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicy Festiwalu wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba.

Obiad z nagrodami

Organizatorzy już przyzwyczaili uczestników do możliwości zdobycia nagród. W głównym konkursie fotograficznym do wygrać można lot do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolację w Osteria Francescana *** – wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata. W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni lot do Indii i kolacja w New Delhi. Jak zawalczyć o te nagrody? Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

Pięć lat na fali

Od pierwszej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju i jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie. Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły przy stołach łącznie ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

 

Gdzie zjemy?

Zakopane: Cristina Ristorante & Pizzeria, Europejska Cafe Resto Music, Grand Kasprowy, Góralska Tradycja, Regionalna, Villa Toscana (Zakopane)

Nowy Targ: Absynt, Jadłomania, Villa Toscana (Nowy Targ)

Kościelisko: Kiyrnicka by Saguła

Murzasichle: Krajobrazy

Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.

  • 16 października 2019 - 31 października 2019
Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj informacje o wydarzeniach i atrakcjach Zakopanego!

PS. nie będziemy spamować ani udostępniać nikomu Twojego adresu