Infogram Zakopane • Atrakcje Wydarzenia Kultura Turystyka

Międzynarodowa konferencja: Od starostów Lubomirskich do nowoczesnej turystyki kulinarnej na Podtatrzu

Ta konferencja będzie jak podróż w czasie, pełna smaków, aromatów i… historycznych smaczków. Punktem wyjścia jest opowieść o rodzie Lubomirskich, a kanwą najlepsze smaki Podhala, Spiszu i Orawy.

Dzień I

Sala konferencyjna w budynku Dyrekcji TPN, Kuźnice
godz. 9.30
Otwarcie konferencji
Wystąpienie Jana Lubomirskiego – Lanckorońskiego – prezesa Fundacji Książąt Lubomirskich
godz. 9.45
Geneza i rozwój znaczenia rodu Lubomirskich
dr hab. Jerzy M. Roszkowski – Katedra Humanistycznych Podstaw Turystyki, Wydział Turystyki i Rekreacji – AWF Kraków
godz. 10.15
Lubomirscy starostami na zamku Lubowla w latach 1591 – 1745
PhDr. Dalibor Mikulik – dyrektor Muzeum w Starej Lubowli
godz. 10.45
„Dla informacyjej nowym kuchmistrzom”. Dzisiejsza lektura „Compendium ferculorum” z 1682 r. dr hab. Jarosław Dumanowski – kierownik Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
godz. 11.15 – 11.45 przerwa kawowa
godz. 11.45
Ochrona zwierząt dawniej i współcześnie w Tatrach
dr Paweł Skawiński – doktor nauk leśnych, ratownik górski, przewodnik tatrzański
godz. 12.15
Stanisław Herakliusz Lubomirski – sarmata polski
Adam Kitkowski – pedagog, publicysta, Towarzystwo Wiedzy Powszechnej – Oddział Reg. w Bydgoszczy, biuro w Zakopanem
godz. 12.45
Lubomirscy jako patroni kościoła w Starej L’ubovn
Peter Žarnovskỳ, historyk Muzeum Lubowelskiego – Zamek w Starej Lubowli (Słowacja)
godz. 13.15
Współczesna polowacka na Podhalu, Spiszu i Orawie
Jan Pawlikowski – prezes koła łowieckiego „Rosomak” w Poroninie
godz. 13.45 – 15.00 przerwa obiadowa
godz. 15.00 – 20.00
Wycieczka autokarowa na Spisz; w programie, m. in. zwiedzanie klasztoru w Podolińcu i zamku w Starej Lubowli (fundatorami lub właścicielami byli Lubomirscy)

Dzień II

sala hotelu „Crocus”, ul. Chałubińskiego 40

godz. 9.30
Turystyka krajoznawcza a turystyka kulinarna na Podhalu
dr hab. Zygmunt Kruczek Katedra Nauk o Środowisku  Przyrodniczym, Wydział Turystyki i Rekreacji AWF Kraków
godz. 10.00
Działania ARiMR związane ze wsparciem rolnictwa obszarów wiejskich w Powiecie Tatrzańskim i Nowotarskim w latach 2015-2016
Adam Ślusarczyk – dyrektor Małopolskiego Oddziału Reg. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
godz. 10.30
Prezentacja kulinarna na bazie jagnięciny i owczych serów
Daniel Bzdyk – juror konkursów kulinarnych, góral tatrzański, szef kuchni restauracji ‘Vernus” w hotelu „Crocus” w Zakopanem, mgr inż. Rafał Dorociuk, – juror konkursów kulinarnych, biotechnolog żywności nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem
godz. 11.00
Walory ekologiczne żywności Podhala, Spisz i Orawy w cyklu „od pola do stołu”
Andrzej Gąsienica-Makowski – doradca marszałka woj. małopolskiego ds. Karpat
godz. 11.30
Kontrola i wsparcie instytucjonalne rolników i producentów żywności
Szymon Wajda – członek zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Urzędowych Lekarzy Weterynarii
godz. 12.00 – 13.30
Prezentacja kulinarna na bazie jagnięciny cz. 2
degustacja i dyskusja
godz. 13.30
Zakończenie konferencji

  • 12 maja 2017 - 13 maja 2017