Poznaj Podhale i tradycję górali spod Tatr. Zawalcz o nagrody w konkursie fotograficznym

Zdobywając coraz to nowe górskie szczyty, zakochujesz się w Podhalu – z widokiem na Tatry po sam horyzont. Zwiedzając, jednocześnie okrywasz ten region z wielu stron. Począwszy od lokalnej kuchni – z wyśmienitymi oscypkiem i kwaśnicą na czele, po ludową tradycję pełną podhalańskiego muzykowania na skrzypcach. Może „pogodos” z juhasem

Czytaj dalej

To już ostatni numer w tym roku – zapraszamy do lektury!

Na scynscie, na zdrowie, na to Boze Narodzenie Coby sie wom darzyło syćko boze stworzynie W kumorze, w oborze – wsyndyj dobrze Coby sie wom darzyły kury cubate, gęsi siodłate Cobyście mieli telo wołków kielo w dachu kołków Telo cielicek kielo w lesie jedlicek Telo owiecek kielo mak mo ziorecek

Czytaj dalej

Wycieczka z kulturą: Modernizm udomowiony. Współczesna architektura chińska

Architektura to dziedzina wywołująca wiele emocji – szczególnie w Zakopanem, gdzie nowoczesne bryły kontrastują ze wzornictwem regionu. Takie zderzenie dwóch światów nie występuje jedynie na Podhalu. Dla nabrania dystansu do tematu polecamy wizytę w krakowskim Muzeum Manggha, gdzie można obejrzeć prace młodych chińskich biur architektonicznych i zobaczyć, jak godzą tysiące

Czytaj dalej

Listopad pod Tatrami – oto nasz nowy numer

Listopad to pod Tatrami już „po sezonie”. Na Krupówkach luźniej, na tatrzańskich szlakach podobnie. Próżno szukać kolejek oczekujących na postawienie stopy na Giewoncie. Z tego powodu wiele osób właśnie jesienią lubi Podtatrze najbardziej. Szczególnie, ponieważ tu życie kulturalne właściwie nigdy nie zamiera. Wydarzenia, spotkania, wernisaże, czy Noce Basenów – dla

Czytaj dalej

Videorelacja z Joy Ride Night Downhill

Ależ ten czas szybko leci! Dopiero co pędziliśmy w dół Harendy jednośladami oświetlonymi jedynie naszymi czołówkami, a tu już trzeba zaczynać szykować się do kolejnego sezonu rowerowego! Zanim on jednak nadejdzie, warto przypomnieć sobie, co działo się w Zakopanem w ostatni weekend września. Bez wątpienia była to najbardziej ekstremalna edycja.

Czytaj dalej

Z Zakopanego do Poznania: wyprawa na wystawę Frida Kahlo i Diego Rivera. Polski kontekst

Interesujesz się sztuką? Tropisz najciekawsze wystawy, performance artystyczne i wydarzenia artystyczne? Ta wyprawa jest właśnie dla Ciebie! Spędź pierwszy weekend listopada w Poznaniu i zobacz jedną z najciekawszych ekspozycji, jakie w ostatnich latach odwiedziły nasz kraj. Wystawa „Frida Kahlo i Diego Rivera. Polski kontekst” jest pierwszą i jedyną w Polsce

Czytaj dalej

Konkurs o przyznanie znaku Marka Tatrzańska 2017

Wraz z początkiem października po raz kolejny wystartował konkurs o przyznanie znaku „Marka Tatrzańska”, czyli lokalnego certyfikatu jakości ustanowionego przez Starostwo Powiatowe w Zakopanem. W tym roku ta pretiżowa nagroda zostanie przyznana już po raz ósmy! Przedsięwzięcie przyczynia się do gwarancji usług i produktów na najwyższym poziomie, czyli do pełnej

Czytaj dalej

Weź udział w konkursie fotograficznym „Tatrzańska Jesień” i zdobądź cenne nagrody!

Konkurs Fotograficzny „Tatrzańska Jesień”  to cykliczne wydarzenie, które od kilkunastu lat zachęca obserwatorów górskiej przyrody do odkrywania w sobie nowego, „czułego” oka. Lubisz polować na ulotne, niepowtarzalne chwile? Mas wyostrzone zmysły i lubisz nowe wyzwania? Weź udział w XIX edycji! Zadaniem uczestników konkursu jest zatrzymanie w kadrze piękna i majestatu

Czytaj dalej

Bezpańskie głosy. Wystawa kolaży Ines Doujak

Październik w Zakopanem jest nieprzewidywalny – czasem rozpieszcza ciepłym jesiennym słońcem, ale czasem przenika chłodnym deszczem, a bywa, że straszy pierwszymi przymrozkami i śniegiem. Dlatego proponujemy Wam wyprawę w stronę słońca gorącego Gibraltaru. Do 12 listopada w krakowskiej galerii Bunkier Sztuki można oglądać pierwszą indywidualną wystawę kolaży Ines Doujak, zatytułowaną

Czytaj dalej

Browar Watra – zakopiańska marka, którą zachwyciła się Polska

Jest w Polsce taki browar, do którego ludzie przyjeżdżają z drugiego końca kraju, by wychylić kufel idealnie schłodzonego piwa. Miejsce, które nad ilość zawsze przedkłada jakość, dlatego nie decyduje się na masową produkcję ani sprzedaż wysyłkową. To zakopiański browar restauracyjny Watra. Oprowadza nas po nim Krzysztof Mościński – piwowar z

Czytaj dalej