Co nowego?

22 - 24 marca 2024
Szaflary: Mistrzostwa Polski Muaythai

Od 22 do 24 marca w Hali Widowiskowo-Sportowej w Szaflarach odbędą się Mistrzostwa Polski Muaythai…

Wszyscy Święci Wawrzyńcoka

To już XXI edycja Konkursu Plastycznego „Wszyscy Święci Wawrzyńcoka”, który odbywa się pod hasłem „Skarby…

gmach główny muzeum tatrzańskiego
20 marca 2024
Spacer śladami Mieczysława Karłowicza

Trwa cykl spotkań śladami postaci związanych z historią Zakopanego organizowany przez Muzeum Tatrzańskie. Pokazy filmów…

Otwarcie willi Opolanka i muzeum Kornela Makuszyńskiego w Zakopanem
22 marca 2024
Listy Bronisławy Giżyckiej i Bronisława Piłsudskiego

W piątek 22 marca kolejne spotkanie w ramach Klubu Czytelniczego w Opolance. Rozmowę z dr…

16 marca 2024
Warsztaty wielkanocne

W sobotę 16 marca o godzinie 10:30 w gmachu głównym Muzeum Tatrzańskiego (ul. Krupówki 10)…

23 marca 2024
Góry z błękitnego nieba

W sobotę 23 marca o godzinie 16:00 w gmachu głównym Muzeum Tatrzańskiego, ul. Krupówki 10,…

06 marca - 27 kwietnia 2024
Anielskie Oblicza

Wernisaż wystawy „Anielskie Oblicza” prezentująca prace dwójki artystów – Marty Walczak-Stasiowskiej z Zakopanego i Zbigniewa…

Koncerty w Kawiarni Kmicic
08 marca 2024
Tatry – Duchy – Morderstwa w Kmicicu

W sobotę 8 marca o godzinie 18:00 ostatnie spotkanie z serii Tatry – Duchy –…

Wystawy i wydarzenia

Marzec w kinach Miejsce i Sokół
Człapówki - sztuka online Teatru Witkacy w Zakopanem
Marzec z Teatrem Witkacego
Liniami malowane
Schronisko w Dolinie Chochołowskiej
Spotkania na Chochołowskiej
Anielskie Oblicza

Góry

Uciec, ale dokąd?

Takie ostatnio nasuwa mi się pytanie, gdy myślę o wędrowaniu po Tatrach. Przecież wkraczamy w…

Szczęście - felieton Jakuba Brzosko
Szczęście

Dobrze jest je mieć, generalnie zawsze. Nie tylko w górach, choć w nich ze zdwojoną…

felieton Jakub Brzosko
Nigdy

Lata spędzone w Tatrach. Tysiące czy już miliony kilometrów pokonane w górach? To nieistotne. Ważna…

Niedźwiedź czy miś? Jakub Brzosko
Niedźwiedź czy miś?

Nadchodzi, jak zwykle spóźniona, tatrzańska wiosna (informujemy niedowiarków, którzy ciągle widzą śniegi w górach), czyli…

Skiturowy trawers Tatr
Skitourowy trawers Tatr

Wszystkie góry na świecie mają jakiś „specjał”, coś co wyróżnia je jakąś ciekawostką, intrygującą historią…

LAwiny w Tatrach - felieton Kub Brzosko
Non omnis moriar

W ostatnim felietonie pisałem w Zakoplanie o miejscach w Tatrach, które „mówią”, z którymi wiąże…

Miejsca któe mówią - Jakub Brzosko
Miejsca, które mówią

Tatry można nazwać górami kieszonkowymi, bo mają 785 km2 powierzchni i absolutnie nie stanowią żadnej…

Sylwester Marzeń

„Podróż tysiąca mil, zaczyna się od jednego kroku” – powiedział chiński mędrzec Lao Tzu. Nowy…

Oczy pełne lodu Kuba Brzosko
Oczy pełne lodu

Kiedy jesteś zimą sam w górach, a dookoła wyrastają monumentalne, skalne olbrzymy, czujesz się niezwykle.…

verglas
Verglas

Słowo „verglas” pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej: gołoledź. Czym takie…

Szef kuchni poleca...

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro na chlebek naan
Marcowy chlebek

Chlebek naan, popularny w kuchniach indyjskiej i pakistańskiej, to delikatny, elastyczny i aromatyczny dodatek do…

Chipsy z topinamburu

Znienacka wpadli goście i szukasz pomysłu na szybką, niebanalną przekąskę? Przygotuj wyjątkowe chipsy z topinamburu.…

PRzepis Sławka Kardasia na Omlet cesarski Kaiserschmarrn
Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Oto przepis na doskonałe śniadanie mistrzów, które w mroźne, zimowe poranki otula smakiem i ciepłem.…

Zapiekanka z boczniakami - przepis
Boczniak mikołajkowy

Grudzień to czas, gdy w każdej kuchni rodzą się magiczne smaki. W tym wyjątkowym numerze…

Leniwa dynia

Jesienią, kiedy liście drzew zmieniają swoje barwy na odcienie złota i pomarańczy, a dynie wyglądają…

Boczek ze śliwkami i miodem

Czas na śliwki! Ta aromatyczne dary jesieni będą świetnym dodatkiem do boczku, który własnoręcznie przyrządzisz…

Szarpana jagnięcina

Jagnięcina to prawdziwy specjał kuchni góralskiej. Jest mięsem bardzo wysokiej jakości – delikatnym i soczystym.…

Chłodnik arbuzowy

Wraz z wakacyjnymi upałami pojawia się nieodparty urok pysznych, orzeźwiających smaków, które doskonale gaszą pragnienie…

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro - oscypek na grilla
Wegegrillowanie po góralsku

Przedstawiamy danie idealne na letnie wieczory i spotkania ze znajomymi przy grillu – rozpływające się…

Brukselka - przepis Sławka Kardasia z bubuja bistro
Brukselka

Brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, mini kapusta. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty…

ZAKOPLAN – twój przewodnik po Zakopanem od 2004 roku

Zakoplan (wcześniej Infogram) to informator opisujący atrakcje, kulturę, wydarzenia i historię Podhala, który ukazuje się w formie bezpłatnego drukowanego magazynu, serwisu Zakoplan.pl i w aplikacji mobilnej.

Jakie zbliżają się wydarzenia? Co warto zobaczyć podczas pobytu? Jaki jest repertuar kin i teatru? Chętnie doradzamy!

Drukowany magazyn znajdziesz co miesiąc w 350 punktach na Podhalu, a także w Centrum Informacji Turystycznej Zako Love przy Krupówkach.

Zakoplan w mediach społecznościowych:

 

Nasze aplikacje mobilne są dostępne dla Google Android oraz Apple iOS.

Nasze archiwalne wydania w serwisie Issuu: https://issuu.com/infogram

Dowiedz się o nas więcej…