Co nowego?

02 maja 2024
Mamma Mia w Nosalowym Dworze

Już 2 maja o godzinie 20:00 w Hotelu Nosalowy Dwór odbędzie się niesamowite, wielokrotnie nagradzone…

30 kwietnia - 03 maja 2024
Wiosna Jazzowa 2024

W Zakopanem ponownie zabrzmi świetny jazz! Wiosna Jazzowa rozpocznie się 30 kwietnia, dokładnie w Międzynarodowym…

X Dni Lawinowo Skiturowe relacja
06 - 07 kwietnia 2024
XI Dni Lawinowo-Skiturowe

W pierwszy kwietniowy weekend turyści, skiturowcy i splitboardowcy ponownie spotkają się w Dolinie Pięciu Stawów…

14 maja 2023
Zapisy na Bieg Hasiora otwarte!

VII Bieg Hasiora, organizowany przez Muzeum Tatrzańskie, odbędzie się w niedzielę 2 czerwca 2024. Jest…

26 marca - 31 maja 2024
Salon Marcowy 2024: Stanisław Kulon

Kolejna odsłona „Salonu Marcowego” w Miejskiej Galerii Sztuki w Zakopanem będzie podróżą śladami twórczości Stanisława…

gmach główny muzeum tatrzańskiego
27 marca 2024
Spacer śladami Macieja Sieczki

Trwa cykl spotkań śladami postaci związanych z historią Zakopanego organizowany przez Muzeum Tatrzańskie. Pokazy filmów…

22 - 24 marca 2024
Szaflary: Mistrzostwa Polski Muaythai

Od 22 do 24 marca w Hali Widowiskowo-Sportowej w Szaflarach odbędą się Mistrzostwa Polski Muaythai…

Wszyscy Święci Wawrzyńcoka

To już XXI edycja Konkursu Plastycznego „Wszyscy Święci Wawrzyńcoka”, który odbywa się pod hasłem „Skarby…

Wystawy i wydarzenia

Marzec w kinach Miejsce i Sokół
Liniami malowane
Anielskie Oblicza
Salon Marcowy 2024: Stanisław Kulon
Zawody o Wielkanocne Jajo na Kalatówkach 1
Zawody o Wielkanocne Jajo
X Dni Lawinowo Skiturowe relacja
XI Dni Lawinowo-Skiturowe
Wiosna Jazzowa 2024

Góry

Uciec, ale dokąd?

Takie ostatnio nasuwa mi się pytanie, gdy myślę o wędrowaniu po Tatrach. Przecież wkraczamy w…

Szczęście - felieton Jakuba Brzosko
Szczęście

Dobrze jest je mieć, generalnie zawsze. Nie tylko w górach, choć w nich ze zdwojoną…

felieton Jakub Brzosko
Nigdy

Lata spędzone w Tatrach. Tysiące czy już miliony kilometrów pokonane w górach? To nieistotne. Ważna…

Niedźwiedź czy miś? Jakub Brzosko
Niedźwiedź czy miś?

Nadchodzi, jak zwykle spóźniona, tatrzańska wiosna (informujemy niedowiarków, którzy ciągle widzą śniegi w górach), czyli…

Skiturowy trawers Tatr
Skitourowy trawers Tatr

Wszystkie góry na świecie mają jakiś „specjał”, coś co wyróżnia je jakąś ciekawostką, intrygującą historią…

LAwiny w Tatrach - felieton Kub Brzosko
Non omnis moriar

W ostatnim felietonie pisałem w Zakoplanie o miejscach w Tatrach, które „mówią”, z którymi wiąże…

Miejsca któe mówią - Jakub Brzosko
Miejsca, które mówią

Tatry można nazwać górami kieszonkowymi, bo mają 785 km2 powierzchni i absolutnie nie stanowią żadnej…

Sylwester Marzeń

„Podróż tysiąca mil, zaczyna się od jednego kroku” – powiedział chiński mędrzec Lao Tzu. Nowy…

Oczy pełne lodu Kuba Brzosko
Oczy pełne lodu

Kiedy jesteś zimą sam w górach, a dookoła wyrastają monumentalne, skalne olbrzymy, czujesz się niezwykle.…

verglas
Verglas

Słowo „verglas” pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej: gołoledź. Czym takie…

Szef kuchni poleca...

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro na chlebek naan
Marcowy chlebek

Chlebek naan, popularny w kuchniach indyjskiej i pakistańskiej, to delikatny, elastyczny i aromatyczny dodatek do…

Chipsy z topinamburu

Znienacka wpadli goście i szukasz pomysłu na szybką, niebanalną przekąskę? Przygotuj wyjątkowe chipsy z topinamburu.…

PRzepis Sławka Kardasia na Omlet cesarski Kaiserschmarrn
Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Oto przepis na doskonałe śniadanie mistrzów, które w mroźne, zimowe poranki otula smakiem i ciepłem.…

Zapiekanka z boczniakami - przepis
Boczniak mikołajkowy

Grudzień to czas, gdy w każdej kuchni rodzą się magiczne smaki. W tym wyjątkowym numerze…

Leniwa dynia

Jesienią, kiedy liście drzew zmieniają swoje barwy na odcienie złota i pomarańczy, a dynie wyglądają…

Boczek ze śliwkami i miodem

Czas na śliwki! Ta aromatyczne dary jesieni będą świetnym dodatkiem do boczku, który własnoręcznie przyrządzisz…

Szarpana jagnięcina

Jagnięcina to prawdziwy specjał kuchni góralskiej. Jest mięsem bardzo wysokiej jakości – delikatnym i soczystym.…

Chłodnik arbuzowy

Wraz z wakacyjnymi upałami pojawia się nieodparty urok pysznych, orzeźwiających smaków, które doskonale gaszą pragnienie…

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro - oscypek na grilla
Wegegrillowanie po góralsku

Przedstawiamy danie idealne na letnie wieczory i spotkania ze znajomymi przy grillu – rozpływające się…

Brukselka - przepis Sławka Kardasia z bubuja bistro
Brukselka

Brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, mini kapusta. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty…

ZAKOPLAN – twój przewodnik po Zakopanem od 2004 roku

Zakoplan (wcześniej Infogram) to informator opisujący atrakcje, kulturę, wydarzenia i historię Podhala, który ukazuje się w formie bezpłatnego drukowanego magazynu, serwisu Zakoplan.pl i w aplikacji mobilnej.

Jakie zbliżają się wydarzenia? Co warto zobaczyć podczas pobytu? Jaki jest repertuar kin i teatru? Chętnie doradzamy!

Drukowany magazyn znajdziesz co miesiąc w 350 punktach na Podhalu, a także w Centrum Informacji Turystycznej Zako Love przy Krupówkach.

Zakoplan w mediach społecznościowych:

 

Nasze aplikacje mobilne są dostępne dla Google Android oraz Apple iOS.

Nasze archiwalne wydania w serwisie Issuu: https://issuu.com/infogram

Dowiedz się o nas więcej…